مدارک اشد محرم: پیرامون تصویب اسناد مربوط به تدقیق مرزهای دولتی میان اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و افغانستان
یادداشت ترجمان:
اسناد کنونی که از جملهء آخرین مدارک کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. در مورد افغانستان اند، به وظاحت نشان میدهند که تاریخ اکثراً تکرار میشود. بلی، تاریخ تکرار میشود، ولی شوربختانه که ابلهان سیاسی و نظامی اکثراً از آن درس نمیگیرند.
در این سندها به روشنی شباهتها را با اوضاع کنونی وطن بلاکشیدهء ما ( بویژه برخورد دوگانهء آنزمان شورویها با رژیم دکتور نجیب الله و برخورد دوگانه و متناقض کنونی امریکاییها با حکومت حامد کرزی) را میتوان دید.
در این اسناد ( بویژه سند 9 جولای 1991) که جملات زیاد آن توسط نگارندگان اصلی با تکیه (تأکید) برجسته شده اند، چرخش یکصدو هشتاد درجه یی را در رابطه به دولت دکتور نجیب الله و همچنان مجاهدین میتوان دید. برخلاف اسناد پیشین کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش. ازین به بعد در اسناد حزبی ح.ک.ا.ش. نام نجیب الله پیشوند رفیق و یا دکتور را نداشته و دولت آن نیز بنام «رژیم حاکم» و یا «رژیم موجود» یاد میشود.
از نگاه زمانی نیز این اسناد وقتی تصویب شده اند که دولت دکتور نجیب الله پس از خروج شورویها بیشتر از دو سال در حاکمیت مانده و کودتای شهنوار تنی که با حمایت مستقیم آی.اس. آی. و تایید ضمنی شورویها راه انداخته شده بود، ناکام گردیده و اتحاد شوروی و حزب کمونیست آن الترناتیفهاییی را برای تضعیف و زیر فشار گذاشتن رژیم حزب وطن برهبری دکتور نجیب الله در پیش گرفته اند. چنانچه بازدید رسمی هیأت مجاهدین در سال 1991 از مسکو[1]
( که بدون اطلاع جمهوری افغانستان صورت گرفته و در واقعیت به حاشیه راندن حکومت کابل بود) و ملاقاتهای گونه گون شورویها با گروههای مختلف مجاهدین در جاها و سطوح متفاوت گواه آن اند.
خاطره انگیز ترین این نوع دید و بازدیدها سفر یک گروه ژورنالیستان شوروی تحت نظر ولادیمیر سنیگروف (که بطور مستقیم از طریق آمودریا به شمال افغانستان صورت گرفت) و ملاقات شان با فرمانده احمد شاه مسعود بود. نگارنده (مترجم) با سنیگیروف از سال 1359 که وی در آنوقت مشاور درفش جوانان ارگان نشراتی سازمان دموکراتیک جوانان افغانستان بود، آشنایی داشتم. او در سال 1360 خورشیدی طی سفر چند روزه اش به هرات ( که من در آن زمان مسئولیت زون شمالغرب س.د.ج.ا. را داشتم) آمده و در مورد فاضله دوشیزه نوجوان عضو سازمان جوانان که در جریان عملیات جنگی در شهر هرات توسط مجاهدین کشته شده بود، داستانش را بنام «سپیده آگنده با آتش باروت» نوشت. این کتاب نخست بزبان روسی نشر شده و سپس ترجمهء آن (که توسط جنرال گل آقا برگردان شده بود) بزبان دری چاپ شد.
مگر پسانها سنیگیروف به یکی از منتقدان سیستم شوروی و تمجید کنندگان مجاهین افغانستان تبدیل شده و از جملهء نخستین ژورنالیستان و نویسندگان شوروی بود که طور غیر قانونی مرز دولتی افغانستان را عبور کرده، مسعود را شخصاً دیده و از او بمثابهء یک قهرمان افسانوی ستایش کرد.
بهر حال اوضاع کنونی افغانستان به همان آغاز سالهای 90 میماند که اکنون امریکاییها و غربیها در گمراهی و بیم ناشی از شکست بسر برده و پس از دهسال بازهم به مهرهء کهنهء خویش طالبان مراجعه نموده و در صدد بدنامی، تجرید و تضعیف هرچه بیشتر و کلی حکومت دستنشاندهء خویش در کابل اند.
داکتر خلیل وداد، هالند مارچ 2012
پرولترهای همهء کشورها متحد شوید!
در جریان 3 روز قابل برگشـــــت به کمیته مرکزی
ح.ک.ا. ش. (شعبهءاسناد و ارتباط سکتور 1) است.
کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی |
اشد محرم
پروندهء ویژه
شمارهء پ. 169/17
به رفقا، گرباچوف، ریژکوف، زایکوف، شواردنادزه، یاکوولیف، یازوف، باکلانوف،
بیله اوسوف ای.، کاتوشیف، سیستسوف، سوخین، بیلیاکوف، فالین و شکاباردین.
نقل از پروتوکول شماره 169 جلسهء بیروی سیاسی کمیته مرکزی مؤرخ 23 اکتوبر سال 1989
* پرسش وزارت دفاع اتحادشوروی و وزارتهای صنایع هوایی و روابط اقتصادی خارجی اتحادشوروی.
1. با پیشنهادهای ارائه شده در یادداشت رفقا مویسییف، م.آ.، گراشِنکو آ. ان.، سوخین یو. اس. و کاتوشیف ک.ف. مؤرخ 5 اکتوبر سال 1989 در اینمورد موافقه میشود. (پیوست است).
2. مسائل مربوط به تحویلدهی بیشتر هواپیماهای ترانسپورتی ان. 32، هلیکوپترهای می-17 و می-8 ت. در سال 1989 و همچنان گسیل هلیکوپترهای رزمی می-35 در نیمهء یکم سال 1990 به جمهوری افغانستان جهت بررسی به شورای وزیران اتحادشوروی پیشکش شود.
منشی کمیته مرکزی
*(مترجم: بشکل ریز و ناخوان چاپ شده)
تذکر:
رفقا، سندِ حاضرِاشدِ محرمِ کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش نباید بدون اجازهء خاص کمیته مرکزی به کسان دیگر داده شود. کاپی برداری از اینچنین اسناد و بازنویسی آن بطور قطعی ممنوع است. رفقایی که برایشان سند ارسال گردیده باید آنرا پس از مطالعه با درج تاریخ امضأ نمایند.
21-د.ام.
ن. ب.
مربوط بند 17 پروتوکول شماره 169
محرم
ک. م. ح. ک. ا. ش.
پیرامون بررسی درخواستهای رئیس جمهورافغانستان
مطابق به سپارشِ داده شده درخواستهای مؤرخ 30 سپتامبر 1989 رئیس جمهور افغانستان نجیب الله در مورد ارسال لاریهای نفتکش ثقیل از حساب پیشبینی شدهء موترهای باربری که باید تحویل داده شوند و تسریع تحویلدهی هواپیماهای ترانسپورتی ان.32. و 12 فروند هلیکوپتر جنگی می 35 بررسی شد.
برای انجام انتقال مواد سوخت از حیرتان به کابل مطابق مصوبهء ک.م. ح.ک.ا.ش. مؤرخ 5 اگست 1989 (پ. 164/37) وزارت دفاع اتحادشوروی از حساب ذخایر خویش برای تحویلدهی به افغانستان در سال 1989 800 عراده کاماز و 200 تانکی نفت نوع آ. ث. 5،5- 375 ( با گنجایش 5 تُن بالای شاسی موترهای اورال-375) اختصاص داده است. از آن جمله در حال کنونی 372 عراده کاماز و 40 عراده تانکی موتر تحویل داده شده است. نظر به درخواست جانب افغانی بالای 160 عراده کاماز نصب نگهدارهای های فلزی ار-4 با گنجایش 4 متر مکعب (در هر موتر 2 نگهدار) آغاز شده است. تحویلدهی موترهای نامبرده تا اکتوبر 1989 به پایان میرسد.
ارسال تانکیهای موتر با حجم 8 تن (ش.ث.- 10- 260) از حساب ذخایر موجود به علت موجودیت ناچیز آن در قوای مسلح اتحادشوروی ( کمتر از 1 درصد ضرورت) ممکن نیست.
نظر به دستور شماره 1650 مؤرخ 20 سپتامبر 1989 شورای وزیران اتحادشوروی به وزارت ترانسپورت موتری و صنایع کشاورزی اتحادشوروی سپارش شده تا در سال 1989 به افغانستان 696 عراده کاماز، با 696 نگهدار- ار- 4 از حساب وزارت دفاع اتحادشوروی (که به کمک آنوزارت مونتاژ شده اند)، را گسیل نماید. برعلاوه وزارت دفاع اتحادشوروی از حساب ذخایر موجودش 800 نگهدار ار- 4 (در هر موتر نظر به مودل آن 2 تا 3 نگهدار) برای نصب به موترهای فوق را تخصیص داده است.
امکان آن است تا برای تحویلدهی به افغانستان در سال 1989 از طریق وزارت صنایع هوایی اتحادشوروی 10 فروند هواپیمای ان.- 32، 12 فروند هلیکوپتر می-17 و 25 فروند هلیکوپتر می- 8 ت. را ( پس از ترمیم اساسی) پیشنهاد کرد.
در مورد تحویلدهی 800 عراده موتر کاماز ، هواپیماهای ان.- 32 و هلیکوپتر های می- 17 به رئیس جمهور نجیب الله از طریق سفارت شوروی اطلاع داده شده است.
آنچه مربوط به تحویلدهی هلیکوپترهای رزمی می- 35 میشود، میتوان گفت که مسئولیت جانب شوروی براساس تصامیم اتخاذ شده بکلی اجرأ شده (45 هلیکوپتر و منجمله در سال 1989 -13 فروند تحویلداده شده اند).
برای انجام درخواست رئیس جمهور نجیب الله امکانات گسیل 12 فروند هلیکوپتر می-35 در ربع یکم سال 1990 جستجو شده است. وزارتهای روابط اقتصادی خارجی، صنایع هوایی و دفاع اتحادشوروی باید در ظرف 10 روز پیشنهاد مربوط به این مسئله را ارائه کنند.
م. مویسییف آ. گراشِنکو ی. سوخین ک. کاتوشیف
5 اکتوبر 1989
شماره 318/2/01478
مقالات مرتبط
همانطوری که کارل مارکس و فریدریش انگلس معادله قرن نوزدهم را تغیرداد ومعادله رهایی بشریت را از شر... ادامه
شوروی سرسختانه مبارزه کرد و بی امان جنگید، به الگویی برای تمام جهان تبدیل شد و فراموش نشدنی است. درب... ادامه
چرا اتحاد جماهیر شوروی از هم پاشید؟ چرا حزب کمونیست شوروی فرو پاشید؟ شی جین پینگ (رییس جمهور چین) به... ادامه
با توجه به تعدد رسانه های غربگرا و تولید محتوی از دریچه ماموریت قلم بدستان غرب زده، به منظور انحراف... ادامه
یکی از پیشنیازهای تشکیل اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی، اتحاد دیپلماتیک جمهوریهای شوروی بود که ادامه
والنتین کاتاسانوف (Valentin Kasatonov)، پروفسور، دکتر علوم اقتصادی، مدیر مز پژوهشهای اقتصادی «شاراپ... ادامه
صنعتی کردن در اتحاد جماهیر شوروی از اواخر دهۀ ۱۹۲۰ شروع شد. اهداف صنعتیسازی غلبه بر عقب ماندگی شدید... ادامه
گنادی زیوگانوف، دبیر کل کمیته مرکزی حزب کمونیست روسیه، در باره مرگ میخائیل گورباچف، آخرین رهبر حزب... ادامه
(جاسوس سابق جمهوری دمکراتیک آلمان در ناتو: گورباچف"خیانت کرد و ما را به آلمان فروخت") ادامه
فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در ماه دسامبر سال ۱۹۹۱ یکی از مهمترین رویدادهای ژئوپولیتیک قرنی بود که دو... ادامه
بگزارش رسانههای جمعی، میخائیل گارباچوف آخرین رهبر حزب کمونیست اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی در پی ب... ادامه
توضیح: همان طور که خوانندگان ملاحظه می کنند، این نوشته دنباله بحثی درست با همین عنوان است که در ۹ او... ادامه